2012.11.16.
15:05

Írta: az Alapítvány munkatársai

Hamarosan elköltözünk!

Az új irány a Jurányi...

Bemutatkozott a FÜGE Produkciós Iroda új Jurányi utcai inkubátorháza, ahol független színházi és tánctársulatok, alkotói csoportok és civil szervezetek találnak új otthonra. A FÜGE célja egy olyan produkciós inkubátorház kialakítása, ahol irodákat, próbatermeket, raktárakat biztosítanak e csoportok számára, hátteret, alkotói bázist, szellemi műhelyt létrehozva.

A megnyitón mi is összefutottunk az új lakótársainkkal így.

Szeretjük a Szentkirályi utcát, de decembertől a 1027 Budapest, Jurányi u. 1-3. 3. emeleti irodája lesz az új otthonunk.

Szólj hozzá!

Címkék: FÜGE Jurányi

2012.11.16.
14:50

Írta: az Alapítvány munkatársai

Őszi tanszer adományozási akció

655 gyerek kapott adományt, ami nélkül nem tudták volna elkezdeni a tanévet

iskolaszer

Alapítványunk 2012 júniusában tanszergyűjtési akciót hirdetett. A meghirdetéssel párhuzamosan megkezdtük igényfelmérést is. Az igényfelmérés nehéz és fáradtságos munkáját a településeken élő önkéntes kapcsolattartók végezték, meglátogatták a családokat és minden gyerekre külön feljegyezték, mi hiányzik a nyugodt iskolakezdéshez. Az így beérkezett sok száz egyéni igényt feldolgoztuk és a beérkező adományokat úgy osztottuk szét, hogy a legszükségesebb felszerelést mindenkinek biztosítani tudjuk.

Elsősorban az alapfelszerelésekre, a füzetcsomagra, írószercsomagra vonatkozó igények teljesítésére koncentráltunk. Az iskolatáskára, tolltartóra, tornafelszerelésre, tornacipőre, tisztasági csomagra vonatkozó kéréseket csak rendkívül indokolt esetekben teljesítettük.

Az adományokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Baranya megye – hátrányos helyzetű – településein osztottuk ki. Ez úton is köszönjük az osztásban segítő önkéntesek munkáját! Ároktőn, Bódvaszilason, Kishajmáson, Martonyiban, Mezőcsáton, Olaszliszkán, Ónodon, Szalonnán, Sápon, Budapesten, Tiszaszentmártonon szeptember első heteiben 655 gyerek kapott névre szóló adományt, ami nélkül nem tudták volna elkezdeni az iskolai tanulmányaikat.

Az 1.813.000 Ft értékű tanszeradományt és a közel 1.500.000 Ft értékű ruhaadományt cégek és magányszemélyek biztosították.

Köszönjük a diákok és családjaik nevében is!

Szólj hozzá!

2012.11.16.
14:47

Írta: az Alapítvány munkatársai

Ez az év más volt Olaszliszkán…

…mert megelégelték, hogy:

 • közmunkára várjanak 47 ezer forintért
 • feketén vigyék őket napszámba
 • tisztasági konténereket állítsanak fel a cigány telepen telep program címén
 • be kell húzódniuk a házaikba, ha a szélsőjobbosok menetelnek az utcájukban
 • hogy szégyenkezzenek, hogy cigányok, hogy olaszliszkaik…

Ha már munkaalapú a társadalom, akkor…

 • létrehoztak egy vállalkozást, hogy foglalkoztassák saját magukat rendes béren egész éven keresztül
 • béreltek 11 hektár szőlőt, megművelték, a borszőlőt és az aszút eladták
 • igénybe vettek bértámogatást, Start kedvezményeket és 13 embert foglalkoztattak főállásban bruttó 93 ezer forintért
 • vállaltak alkalmi munkát is, amikor 60-70 ember tudott dolgozni
 • a gazdálkodás nyereséges volt
 • három családnak segítettek kiköltözni albérletbe a telepről

Az első év tapasztalatait levonták és megtervezték a következő évet:

 • kétszer nagyobb területen 20 embernek biztosítanak munkát
 • elkezdik a szőlő feldolgozását is
 • négyszer nagyobb nyereségre számítanak
 • valamennyi család kiköltözik a telepről

A programot Fercsák László olaszliszkai (most már vállalkozó) háromgyerekes fiatalember irányítja, és a Polgár Alapítvány kamatmentes kölcsönnel, és amivel még tudta (mentor, adományok stb.) támogatta.

Szólj hozzá!

Címkék: Olaszliszka

2011.05.05.
16:14

Írta: az Alapítvány munkatársai

Folytatódik a Kiútprogram

A Kiútprogram fő támogatói az első két év biztató tapasztalatai alapján úgy döntöttek, hogy magánforrásból tovább folytatják a programot. A Kiútprogram keretében nyomorban élő emberek, elsősorban romák kapnak fedezet nélküli hitelt vállalkozásindítás céljára, olyan térségekben, ahol szinte semmilyen más munkalehetőség nincs. De ez a hitel – a program hazai indítását 4 éve kezdeményező Polgár András szavaival – csak kő a kőlevesben: az igazi tartalmat nem is a hitel, hanem a program végrehajtói által nyújtott támogatás, szellemi és kapcsolati tőke, valamint bizalom jelenti.

Elismerést váltott ki Brüsszelben a Kiútprogram

A programról szóló szakmai beszámoló sikert aratott azon a brüsszeli konferencián is, amely a program első 2 éves, főleg az Európai Unió által finanszírozott kísérleti szakaszát zárta le. Az EU és a Világbank jelenlévő szakemberei egyetértettek abban, hogy a Kiútprogramon kívül nincs más, a fehér gazdaságban működő, a roma integrációt szolgáló sikeres munkahelyteremtő szociális mikrohitel program a térségben. A program tapasztalatai iránt több környező országban (Macedónia, Románia, Szlovákia) is érdeklődés mutatkozik. A konferencia résztvevőiből csupán az váltott ki csodálkozást, hogy a magyar kormányzat érdemesnek látta, hogy képviselője ezen a konferencián jelentse be a program támogatásának megszüntetését. Polgár András kapcsolódó írása Kiútprogram honlapjáról letölthető.

Szólj hozzá!

Címkék: Kiútprogram

2010.04.23.
15:27

Írta: az Alapítvány munkatársai

Élőben jelentjük

A Polgár Alapítvány az Esélyekért szervezésében Vándor Zene - Mozi - Színház járja az országot. Eddig két településen mozgattuk meg a helybelieket közös filmezéssel, gyerekprogramokkal Kővári "Borz" József és a Vándormozi jóvoltából, roptuk a táncot és együtt zenéltünk a Parno Graszt vezetésével, valamint merültünk el a KoMa Társulat színházi világában.

Az első helyszínünk Gyulaj, Tolna megyei település volt. A helyszínen készült fényképet a Parno Grasztnak, és személyesen Szász Márknak köszönhetjük.

  

Az utóbbi, Ároktőn zajlott eseményről Rácz Móni, a település CKÖ elnöke írt összefoglalót:

2010.04. 17-18

Vándor színház

 A napunk 9 órakor kezdődött az asztalok és padok kipakolásával, majd folytatódott krumpli, hagyma pucolásával, vagyis hozzákezdtünk az alapanyagok összekészítéséhez.                     

11 óra magasságában megérkeztek a színészek, akik rögtön meghozták a kedvünket, a közvetlen viselkedésükkel, segítőkészségükkel. Mindenkihez volt egy kedves szavuk, és rögtön megkeresték a kapcsot, amivel közeledni tudtak a településünk lakóihoz. Szereztek egy foci labdát és közösen játszottak, jó volt látni, hogy vannak még emberek, akiknek nem a bőrünk színe számít, hanem emberként tekintenek ránk.

11,30 körül megérkeztek az operatőrök, és megindult a főzés, az elmaradhatatlan beszélgetés, ismerkedés. Én még életemben ilyen közvetlen, és barátságos emberekkel nem találkoztam, és a településen is ez volt visszhang, meglepő volt számunkra.

14-körül a színészek és az operatőrök elmentek kidobolni a rendezvényt és interjúzni. Itt volt egy kérésem: szerettem volna, ha két falubeli fiatal készíti az interjút. Én két olyan fiatalt választottam, akikről tudtam, hogy ez a pálya közel áll hozzájuk, és természetesen az is mérvadó volt, hogy egy roma és egy magyar származású diák legyen, meg akartam mutatni, hogy lehet együtt maradandót alkotni. Bízom benne, hogy sikerült.

Következett az ebéd, paprikás krumpli kolbásszal - nagyon finom volt, mindent bele adtunk, hogy jó legyen, de a visszajelzések is ezt mutatták. Elfogyott egy tele üst paprikás krumpli, és polgármester asszonyunknak köszönhetően finom csemegeuborkát is kaptunk hozzá.

Ebéd után felléptek a hastáncos lányaink, akik újabb sikert könyvelhettek el. A lányok fellépése után megérkezett a zenekar, ők számomra sokkal zárkózottabbak voltak, tőlük vártam volna azt, hogy közvetlenek lesznek.

Következett az átköltözés zárthelyre a tornatermünkben, és felkészültünk a filmvetítésre.  A filmvetítés előtt összejött a csapat: a zenész fiuk húzták a nótát és közösen táncoltunk, daloltunk apraja-nagyja. Három filmet néztünk meg, abból kettő volt ároktői érdekeltségű. Nagyon megható volt látni azt, hogy a szülők a táncos jeleneteknél mennyire büszkék a gyerekükre, volt egy nagymama, és egy anyuka, akiket annyira meghatott a látvány, hogy elsírták magukat. A focis felvételnél a falu számára meglepő volt, hogy ilyen tehetséges gyerekünk van, nagyon örültek neki és az apa irtó büszke volt, jó volt látni.

Filmvetítés után következett a színház, a lányok előtte elvitték a gyerekeket rajzolni, addig a felnőttek fesztelenül élvezhették a színház nyújtotta élvezetet. Nagy meglepetés volt, hiszen nem vártam, hogy ennyire élvezni fogják, ennyi mosolygó embert rég láttam, ki tudtak kapcsolódni, most nem kellett a napi nehézségekre gondolni. A zenekar már csak hab volt a tortán, tökéletesek voltak, jó hangulatot varázsoltak, táncoltunk és daloltunk mindezt este kilenc óráig.

Másnap a fiúk újra felvették a kapcsolatot a településen élőkkel, újra interjúztak, és ismerkedtek. Polgármester asszonyunknak szerenádot adtak, aki nagyon sajnálta, hogy nem hallotta, mert a házba nem lehetet behallani, de megígértette, hogy ha még egyszer a falunkban járnak, a szerenádot újra megkapja. Összességében egy szuper napunk volt, és bízom benne, hogy az alapítvány meglep még bennünket ilyen kellemes napokkal.

Köszönöm a településünk nevében az alapítványnak, és mind azoknak, akik rész vettek abban, hogy ez a nap megvalósuljon.

 

Kelt: Ároktő,2010-04-19   

                                             Tisztelettel: Rácz Mónika

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása