2009.06.25.
18:56

Írta: az Alapítvány munkatársai

FUTBALL TEHETSÉGKUTATÓ PROGRAM - A PONTOZÁSRÓL

 

A Polgár Alapítvány a futball területén kimagaslóan tehetséges, tehát jóval az átlag feletti képességekkel rendelkező gyerekeket, fiatalokat keres, és ennek megfelelően kell a válogatás során szerzett pontokat is értelmezni. Vagyis a maximum ponthoz közel állókat tartjuk a legígéretesebb teljesítményre képes fiúknak, de az alacsonyabb pont sem jelenti azt, hogy valaki nem tehetséges. Egy egyszeri megmérettetésen nem mindenki tudja a legjobb formáját mutatni, és az is igaz, hogy aki nagyon jól szerepelt, annak már egy alkalom is elég volt ahhoz, hogy bizonyítsa, kellően motivált és képes magából a legtöbbet kihozni.
 
A futball tehetség több, az átlagot meghaladó képességből tevődik össze. Ezek közül a legfontosabbakat vettük figyelembe a válogatás során. Így külön-külön pontozták a szakemberek:
1.      technikai/játék készséget,
2.      az agilitást (akaratot),
3.      fizikai felkészültséget.
 
·         A technikai készség esetében megfigyelési szempont volt a lábfejtartás és a lábfej akaratlagos mozgatási képességének a felmérése. Ez nagyon fontos, hiszen a játékot lábbal játsszák és a labda-láb kapcsolata elengedhetetlen a jó játékhoz.
 
·         Nézték azt is, hogy mennyire vagytok képesek megosztani a figyelmeteket a gyakorlatok és játék során, a beérkező rengeteg információt milyen gyorsan tudjátok feldolgozni, osztályozni, döntéseket hozni, a döntéseket cselekvéssel végrehajtani. Ez egy nagyon fontos képesség, hiszen a meccsek sem állnak másból, mint figyelem, játékhelyzet elemzés, döntések, döntések végrehajtása, alkalmazkodás.
 
·         A támadóknál megfigyelték a labdavezetés-cselezés milyenségét, technikai kivitelezését, sebességét.
 
·         Megfigyelték még az agilitás - ami megmutatja, hogy ki mennyire kész mindent megtenni a győzelemért –, hogy ki az, aki próbál minden körben maximális teljesítményt nyújtani, aki nem vár a másikra, hanem ő maga akarja megoldani a feladatot, hezitálás, várakozás nélkül.
 
·         A játékban az eredmény helyett azt figyelték, ki hogyan viselkedik egy játékhelyzetben, azaz mennyire volt vállalkozó, mennyit vállalt magára, amiket elvállalt, azokat milyen minőségben tudta végrehajtani.
 
·         Megfigyelési szempont volt még az állóképesség, tehát, hogy mennyire bírtátok, mennyire fáradtatok el a végére.
 
Összefoglalva tehát: az kapott magas pontszámot, aki támadó felfogású, vállalkozó szellemű, agilis, gyors, jó állóképességű játékosnak mutatkozott. A szakemberek egymástól függetlenül, de ugyanazon szempontok szerint értékelték a látottakat.  20 pontot lehetett maximálisan kapni kategóriánként, így a három kategória összeadott pontjai alapján az elérhető maximális pontszám 60 pont.
 
Az alábbi táblázat megmutatja, hogy ki mennyi pontot ért el. Mivel a válogatást tovább folytatjuk, most még ebből nem lehet látni, hogy kiknek fogjuk felajánlani a futballakadémiába való felvételt. Ami most biztos az, hogy azokat a résztvevőket, akiknek a pontszáma 40 pont fölött van, azokat meghívjuk egy egyhetes ingyenes edzőtáborba. Erről minden érintettnek küldünk majd a címére részletes ismertetőt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://polgaralapitvany.blog.hu/api/trackback/id/tr91208377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.29. 12:26:03

Itt a címre figyeltem fel...
Az egyiptomi bronz után elértem azt, amit feladtam tíz éve: elkezdett érdekelni a magyar foci.
süti beállítások módosítása