2009.04.21.
11:43

Írta: az Alapítvány munkatársai

Kalákás lakás-felújítási projekt összefoglalója

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóvadász roma telepén kezdtük el a projektet, mivel az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) korábban már dolgozott a településen, beazonosítva ezt az alulról jövő, helyi kezdeményezést. A közösség demokratikus eljárással, rászorultsági alapon választotta ki a telep közel 100 házából azt a 17-et, amely bekerült a programba.

 

Az előkészítés során megállapítottuk, hogy a falu 1500 lakosából közel 600 fő roma, és túlnyomó többségük a település egy földrajzilag is elkülönülő részén lakik. Az amúgy is roskadozó házakban súlyos kárt okozott egy tavaszi vihar, így a közvetlen cél a megrongálódott tetők részleges felújítása volt. Közvetett célja pedig az volt a programnak, hogy a helyiek aktivitását felébresszük, közös munkára ösztönözzük, önérvényesítő képességüket javítsuk.

 

A konkrét megvalósítás első lépéseként három mérnök önkéntes munkával felmérte a házakat, majd javaslatot tett a beavatkozás mértékére. Az anyagigény megállapítását követően a honlapunkon, médiában, építőipari vállalatok felé célzottan adománygyűjtést végeztünk, melynek eredményeként a Market Építő Zrt.-től 1.696.265 forint értékben faanyagot, tetőcserepet és palát kaptunk, valamint az adományozó gondoskodott az építőanyag helyszínre szállításáról is. A természetbeni adományt teljes mértékben és közvetlenül a házak felújítására fordítottuk, a felmerülő egyéb anyagköltségeket (fűrészelt fenyő deszka, ácskapocs, szög) alapítványunk fizette ki 477.875 forint összegben.

 

Második lépésben egyeztetést folytattunk a helyi önkormányzattal, mely megbeszélés végén sajnálattal vettük tudomásul, hogy a polgármester asszony nem „engedélyezte” 3 ház bevonását a projektbe.

 

A munkálatokban a lakosok önkéntes munkát végeztek, kaláka jellegű együttműködés keretében, melyhez a perkupai Bódvavölgyi Cigányok és Hátrányos Helyzetűek Érdekvédelmi Szervezetének szakmunkásai segítséget nyújtottak. A szolgáltatás megbízási díját, azaz 350.400 forintot alapítványunk finanszírozta, ahogyan a projektet koordináló alsóvadászi Demokratikus Roma Szervezetnek nyújtott 90.000 forintos támogatást is.

 

A projekt első fázisa a tetőfelújításokkal 2009 februárjában teljesült. A megvalósításhoz szükséges erőforrások nem csupán külső támogatásból érkeztek, hanem a közösség is jelentős mértékben hozzájárult élőmunkával a program megvalósításához. Fontosnak tartjuk, hogy minden szféra képviseltette magát a projektben, aktív szerepet vállalt benne profitorientált cég, illetve a helyi civil szervezet, az EQUAL program ’A Borsodi Romák Innovatív Társadalmi és Gazdaságfejlesztési Programja - BRIDGE’ által kiképzett környékbeli roma ácsok. A média részéről a Tilos Rádió karolta fel az ügyet, valamint magánszemélyekről is érkeztek pro bono munkára felajánlások (például fényképezés, mérnöki tevékenység stb.).

 

Célunk, hogy programot folytassuk újabb települések bevonásával, illetve további állagmegőrző beavatkozáshoz keressünk támogatót (nyílászárócsere, vakolás, burkolás stb.) az alsóvadásziaknak. Távlati célkitűzés, hogy a program eredményeinek ismeretében a döntéshozók lehetővé tegyék a program hosszú távú fenntarthatóságát állami források bevonásával, és széleskörűen hozzáférhetővé váljon a rászoruló és érdeklődő települések számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polgaralapitvany.blog.hu/api/trackback/id/tr631077712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása