2008.07.23.
14:29

Írta: polgaralapitvany

Európai forrásokhoz való hozzájutást támogató tevékenységek (1. projekt)

Cél

A romák minél nagyobb számban legyenek kedvezményezettjei az ÚMFT (Új Magyarország Fejlesztése Terv 2007-2013) és ÚMVP (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) különböző pályázatainak. Az Alapítvány olyan szolgáltatást alakítson ki, és működtessen, amellyel ez elősegíthető.

 

Megvalósítás

 

Az Alapítvány – elsősorban az Észak-magyarországi Régióban – a romák által többségben lakott kistelepüléseknek kialakít egy olyan szolgáltatást, amelyben szakemberek közreműködését biztosítja komplex fejlesztési terv (vagy csak egy projektötlet) professzionális kialakításához. Ha speciális tudás szükséges a tervezéshez, akkor az Alapítvány felkutatja és közvetíti a megfelelő szakembert, így tehát elsősorban nem a saját forrásából juttat közvetlenül a célcsoportnak, hanem közvetítőként hozzásegít sokkal nagyobb forrás megszerzéséhez értelmes, adekvát célokra. Így az alapítvány megadhatja az első lökést a fejlesztések megindításához, közreműködik a pályázatok esetén gyakran megkövetelt önrész vagy ÁFA ellenértékének biztosításában, kivédheti a fejlesztési folyamat során a források biztosításának egyenetlensége miatt kialakult veszélyeket például áthidaló- illetve mikrohitelek biztosításával. Az Alapítvány 2008. évi programjában húsz település fentiek szerinti támogatása a kimeneti indikátor.

 

Hol tartunk most?

Újraindítjuk a Gödöllői Szent István Egyetem Környezet-és Tájgazdálkodási Intézete által 2006-ban végzett részvételi akciókutatást a Mezőcsáti kistérség 5 településén (Mezőcsát, Ároktő, Igrici, Tiszakeszi, Tiszatarján). Az Alapítványunk által támogatott kutatás során a kiemelten a romákra fókuszál a vidékfejlesztés részvételen alapuló tervezési-kutatási folyamata. A kutatás olyan módszereket és technikákat alkalmaz, melynek eredményként a fenti 5 település társadalmi-gazdasági körülményeiről, erőforrásairól komplex elemzés készül, illetve a helyi lakosság érdekelté és motiváltabbá válik, hogy bekapcsolódjon a helyi fejlesztési döntések meghozatalába és végrehajtásába.

Eszközök: kérdőívezés, interjúzás, lakossági fórumok, közösségi programok, akciók szervezése, projektgenerálás, pályázat készítés és menedzselés, képzések, szükség esetén önerő és áthidaló hitel nyújtása.

A program egyes elemei a gyerekekre vonatkoznak. Ennek keretében itt indítottuk el (még két másik borsodi település – Rakaca és Tornanádaska – mellett) a sakkoktatást a gyereknek. A nyári hónapokban sakkedző járja a településeket és megtanít a játékra minél több gyereket, ősztől iskolai keretek között folytatódik a sakkoktatás és a tanárok továbbképzése.

Az alulról építkező program eredményeként már minden településen kialakultak azok a projektelképzelések, amelyekre a pályázatokat a helyiek egy képzés után be tudják adni a pályázataikat. További falvak kiválasztása folyamatosan történik.

Amennyiben felkeltette érdeklődését ez a projekt és lenne ötlete, elképzelése, hogy mivel gazdagíthatnánk azt, akkor Borbás Krisztina projektvezetőnek írhatja meg a borbas.krisztina@polgaralapitvany.hu e-mail címre. Ha tevékeny részese szeretne lenni a projektnek, akkor szívesen bevonjuk partnerünkként, ehhez felajánlását az MKB Bank 10300002-10372199-49020010 bankszámlaszámon tudjuk fogadni. Ebben az esetben folyamatosan tájékoztatni fogjuk a megvalósításról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polgaralapitvany.blog.hu/api/trackback/id/tr67581781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása