2008.11.06.
16:07

Írta: polgaralapitvany

Mikrohitelezés

Alapítványunk filozófiájába kitűnően beilleszthető az az elgondolás, hogy Magyarországon is szükség lenne egy hatékony, fenntartható mikrohitelezési gyakorlat kialakítására és meghonosítására, hiszen a mikrofinanszírozás célja döntően a szegénység, az azt kiváltó külső tényezők és adottságok elleni küzdelem.

 

A hazai sajátosságok figyelembevételével számunkra a Grameen-modell – kismértékű változtatások alkalmazása után – tűnik a legalkalmasabbak céljaink elérése érdekében. Vonzó a modellben, hogy ez csoport-nyomáson (peer pressure) alapul, de kölcsönös pénzügyi visszafizetési felelősséget nem tartalmaz, ugyanis a kölcsönös felelősségű (joint liability) modell országunkban már korábban kipróbálásra került, sajnos nem sok sikerrel.

 

Megítélésünk szerint a Grameen-modell kifinomult csoportos nyomásgyakorlási technológiája optimális átmenetet jelent az egyéni modell és a teljes, kölcsönös anyagi felelősség között. A konkrét részleteket azonban nyilvánvalóan érdemes a helyi viszonyokra adaptálni, így előkészítés alatt áll egy kutatás, mely az alábbi kérdéseket vizsgálja:

  • hogyan módosíthatja a Magyarországon kialakított segélyezési rendszer a célcsoport vállalkozási ötleteinek kivitelezését, azok sikerességét,
  • a bürokratikus kötelezettségek és a hitelfelvevők pénzügyi írástudatlansága közötti feszültség miként oldható fel (ezen a téren az a tapasztalat, hogy – a Grameen-modelltől eltérően – szükség van könyvelési-, adózási- és jogi háttértámogatásra valamint képzésre),
  • hazánkban a célcsoport jelentős része önerőből már nem tud kikerülni az adósságcsapdából, hiszen eleve eladósodott (uzsorakölcsönöket törleszt).

 

A kutatás tehát arra kíván választ adni, hogy a Grameen-modell mennyiben alkalmas a magyarországi, mélyszegénységben élő rétegek, csoportok, közösségek helyzetén segíteni, a célcsoport tagjaiban mekkora nyitottság mutatkozik egy ilyen lehetőséggel élni annak esetleges bevezetésekor, a településen és környékén mik azok az életképes tevékenységek, melyekre egy vállalkozási típusú hitel haszonnal fordítható, illetve mik azok a kockázatok, melyekkel számolni kell egy-egy területen, hogy negatívan befolyásolják az eredeti hatékonyságát.

 

Az előkészítő szakaszba bevontuk a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetét, valamint a számos neves szociológus, antropológus kutató mellett egy külsős szakértőnk felvette a kapcsolatot a Grameen Bank illetékeseivel, hogy az eredeti modell kézikönyvét és más fontos információkat megszerezhessen.

 

A Magyar Narancs újságírója, Varró Szilvia, témához kapcsolódó cikke: http://www.magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=17599

Ebben Szőke Judit - Alapítványunk igazgatója - és Felcsuti Péter – a Magyar Bankszövetség elnöke és Kuratóriumunk tagja – röviden vázolja a mikrohitelezéssel kapcsolatos véleményét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polgaralapitvany.blog.hu/api/trackback/id/tr61754163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása